DSpace
 

Academic Knowledge Archives of Gunma Institutes >
桐生大学・桐生大学短期大学部(Kiryu University) >
桐生短期大学紀要 >
No.16(2005) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10087/9007

Title: Reaction Mechanism in Dextransucrase from Streptococcus bovis : Acceptor Specificity on the Dextran Synthesis
Other Titles: Streptococcus bovisのDextransucraseの反応機構 : アクセプター特異性
Authors: Takagi, Katsuhiro
高木, 勝広
Keywords: Streptococcus bovis
dextransucrase
Acceptor reaction
Specificity
Reaction mechanism
アクセプター反応
特異性
反応機構
Issue Date: 6-Dec-2005
Citation: 桐生短期大学紀要16, 55-59
Series/Report no.: 桐生短期大学紀要;
Abstract: Glucosyl transfer from sucrose to acceptors in dextransucrase of Streptococcus bovis 148 was investigated by using various saccharides. It was shown that the most effective acceptors were maltose and isomaltose. Maltose molecule showed no indication of its influence on the molecular size of glucan produced, and be not a acceptor on the dextran synthesis. HPLC analysis showed that the degraded dextran of S. bovis 148 was able to act as an acceptor on the dextran synthesis. Acceptor specificity on the dextran synthesis was examined by using dextrans of different structure, and was indicated to be presence for the first time. It was suggested that glucosidic bond over 60% is necessary to become the acceptor on dextran synthesis.Streptococcus bovis 148のdextransucraseのアクセプター試験は少糖類を用いて行われ,その結果,マルトースとイソマルトースが最も効果的なアクセプターであることがわかった.そこで,デキストラン合成におよぼすマルトース濃度の影響の検討を行った.マルトースは酵素合成されたデキストランの分子量に影響を与えないことが示され,デキストラン合成のアクセプターにはならないことが示された.部分分解されたS. bovis 148由来のデキストランは,デキストラン合成におけるアクセプターとなることが確認された.そこで,構造の異なるデキストランを用いてアクセプター特異性が調べられ,他の菌株が生成するデキストランが,S. bovisのデキストラン合成におけるアクセプターとなるこが確認された.反応中に添加されたグルカンが酵素に取り込まれるには約60%以上のα(1,6)結合が必要であることが示唆された.
URI: http://hdl.handle.net/10087/9007
ISSN: 13424076
Appears in Collections:No.16(2005)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Reaction Mechanism in Dextransucrase from Streptococcus bovis Acceptor Specificity on the Dextran Synthesis.pdf463.9 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback